Invigning av Envalla Gård

Så var den första äppelodlingen i Mjölby kommun invigd. På Envalla Gård, strax öster om Skänninge står nu närmare 2700 äppelträd som om några år kommer ge skörd med bordsäpplen till skolor, äldreboenden och butiker.

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby välkomnade satsningen som hon tyckte var djärv men också helt rätt i tiden när vi söker efter lokalt och hållbart producerad frukt, grönt och andra livsmedel. Hon hälsade odlarna Anna-Karin och Carl Selling varmt välkomna till kommunen.

Med ett rejält bett i ett svenskodlat äpple, som fick symbolisera sax och blågult band, invigde hon äppelodlingen som även har ett musteri. Detta öppnar 1 augusti och kommer då ta emot äpplen från allmänheten.

Kommunens näringslivschef Helene Njord-Westerling lyfte i sitt tal behovet av entreprenörer inom den gröna näringen medan Susanne Boe-Skåmedal, chef på enheten för landsbygd, Länsstyrelsen i Östergötland som gjorde klart att svensk matproduktion måste öka så vi får en bättre självförsörjningsgrad och stärker vår beredskap med en bättre livsmedelsförsörjning.

Hållbarhetsambassadör Peter Borring, LRF berättade att inte ens vart fjärde äpple som vi äter odlas här i Sverige. Övriga importeras. Här kan östgötarna göra skillnad genom att bättre använda marker som inte fungerar i rationell spannmålsproduktion. Charlotte Sommarin, från Sörmlandsäpplen tycker vi ska välja svenska varor; för att ge lokala odlare möjligheten att kunna satsa men också för vår hälsa, eftersom våra grödor odlas utan de mängder kemikalier som sker utomlands.

Slutligen bjöd Caroline Davidsson, projektledare för det nationella Upplevelsecenter för Mat, in till visionen som planeras i Väderstad. Stort tack till Kristel Karlsson, Ulrica Lisell och Hedvig Selling som serverade. Snittar, pajer och wraps var naturligtvis lokalt tillagade på Envalla Gård av svenska råvaror.

Roligt att media uppmärksammade regional matproduktion i sina reportage från dagen.