Musteriet

Musta dina äpplen

Ge dina egna äpplen nytt liv genom att lämna in dem för mustning hos oss. Vår professionella mustningsprocess förvandlar dina äpplen till färskpressad, naturlig äppelmust av hög kvalitet. Ta vara på skörden och njut av den äkta smaken av dina egna äpplen – boka redan idag och upplev den bästa mustningen för dina äppelprodukter.

Busenkelt!

1.

Samla, skölj av och väg din frukt

Minsta mängden vi tar emot är 60 kg. Det motsvarar cirka 5-6 fulla matkassar av papper. Fallfrukt är okej men plocka helst direkt från trädet. Ju bättre råvara du har, desto bättre must.

2.

Boka tid

Boka tid i vårt system eller så ringer du 0733-520 908.

3.

Lämna in din frukt

Du kommer med frukten, den dagen du bokat, till Envalla och vår våg.
Om vi inte är på plats ställer du påsarna i mottagningsboden mitt emot Musteriet, tydligt märkta med Namn, Adress och Telefonnummer.

4.

Hämta din must

Vi skickar ett sms när musten är klar för avhämtning. Under högsäsong kan det ta längre tid, men vi hör av oss när er must är klar för avhämtning. Vårt pris är 110 kr ink moms per box. 60 kg frukt ger cirka 30 liter must, 10 stycken 3-liters Bag-in Box. Du betalar med Swish när du hämtar din must.

Q&A

Vanliga frågor och svar

Kan man göra must på alla äpplen?

I stort sett alla äpplen lämpar sig för mustning. Även päron, rabarber och bär går att musta. Smaka på dina äpplen – smakar de gott blir det god must.

• Vi vill inte ha rutten och möglig frukt.

• Vi mustar inte fallfrukt från hagar där det gått betande djur. Det kan finnas bakterier på frukten som kommer från djurens avföring.

Plocka helst direkt från trädet. Är äpplena mjuka och övermogna så går dom inte att pressa. Men fallfrukt går bra. Det gör inget om äpplena har fläckar eller skorv på skalet – det ger ingen smak till musten.

Kan man musta sommarfrukt?

Ja, det kan man göra. Vi börjar att musta så fort ni bokar tid eller ringer för att säga att er sommarfrukt är redo.

Sommaräpplen är de äpplen som vi äter i augusti. De kommer först och har kort hållbarhet. Musten på sommaräpplen kan bli något syrligare än annan äppelmust.

Det är viktigt att plocka sommaräpplen direkt från trädet och komma med dem direkt till musteriet. De har nämligen en tendens att bli mjöliga snabbt eller övermogna. Då går det inte att musta dom. Ta en tugga – ”knakar” det och är saftig så går det bra att musta.

Två snabbtest för sommaräpplen:

1. Är äpplet mjukt och inte knakar när du biter i det är det övermoget och mjöligt. Då går det inte att göra äppelmust.
2. Kan du trycka in tummen när du håller i det då är det mjöligt. Då går det inte att göra äppelmust.
Några sommarsorter med kort hållbarhet:
Transparent Blanche, Alice, Stor Klar Astrakan, Vit Astrakan, Röd Astrakan, Hampus, , Sparreholm eller Sävstaholm mfl.

Vilka äpplen kan man inte musta?

Sommarfrukt som inte ”knakar” när du tar en tugga. Blandar man sådana äpplen med höstäpplen så förstör man hela pressningen eftersom det uppstår äppelmos.

Fallfrukt som ligger i beteshagar får djuren ta hand om, det är allt för stor bakterierisk som kan ge svåra magsjukdomar.

Äpplena angripna av rönnbärsmal med ”gångar”. Väldigt stötta äpplen, fågelätna och mögliga äpplen går givetvis också bort.

Hur levererar jag min frukt?

  • Packa frukten i papperskassar eller bananlådor så  de håller sig torra. Lägg inte frukten i plastkassar.
  • Vi tar bara emot väl rengjord frukt. Vi förbehåller oss rätten att inte ta emot frukt som har rötskador och inte håller kvalitetskraven.
  • Vi mustar bara höst- och vintersorter av både äpplen och päron.
  • Frukten ska ha fast fruktkött och vara mogen. (Frukten är mogen om kärnorna är bruna).
  • Minsta mängd vi tar emot är 60 kg, om du vill ha must av dina egna äpplen.
    (Det motsvarar cirka 5-6 fulla papperskassar.) 

Hur mycket must blir det av mina äpplen?

Det blir ungefär 50 procent must av dina äpplen, så 2 kilo äpplen ger ungefär 1 liter äppelmust beroende på sort och mognadsgrad.

Under pressningen separeras musten från skal, kärnor och fruktkött.

Pastöriseras musten?

Ja, vi pastöriserar varsamt under 3–5 minuter i 78–80 grader. Detta gör att bakterier avdödas och musten får längre hållbarhet samtidigt som fruktens smak och näringsämnen bevaras.

Om du inte vill ha pastöriserad must ska du meddela detta vid inlämningen och då beställa råmust. Då tar du med dig rena dunkar och tar även på dig ansvaret för den produkt som blir råmust.

Vilken typ av förpackning kommer musten i?

Vi tappar upp äppelmusten på 3 liters Bag-in-Box.

Hur lång hållbarhet har musten?

Påsen är utvecklad för långtidsförvaring av must och annan dryck. Drycken kan, i svalt utrymme, förvaras oöppnad i påsen upp till två år efter en varsamt utfört pastörisering.

Tappkranen är utformad på ett sätt så att luft inte kan komma in i påsen vid användning. Det gör att en påbörjad förpackning med dryck håller sig cirka sex veckor i kylskåp. Päronmust som har lägre syrahalt än äpple har en kortare hållbarhet. Låter du musta päron med en andel äpplen ökar hållbarheten.

När kan jag hämta min must?

Vi skickar ett SMS när musten är klar för avhämtning. Vanligtvis tar det en dag. Under högsäsong kan det ta två dagar.

När och hur betalar jag?

Du betalar med Swish när du hämtar din must. Vårt pris är 110 kr ink moms per box. 60 kg frukt ger cirka 30 liter must vilket motsvarar cirka 10 Bag-in Box. Vårt Swish-nummer 123-0030189.

Köper Envalla gård in frukt av privatpersoner?

Nej. För närvarande köper vi inte in någon frukt. Däremot mustar vi gärna åt privatpersoner.